Skip to main content
De pagina wordt geladen...

De technische banen van later

Geen moersleutel meer aan?

Technische beroepen zijn aan het veranderen. De digitalisering in de maak- en onderhoudsindustrie, maar ook bij bijvoorbeeld windmolenparken, is in volle gang. Dat heeft ook consequenties voor de gevraagde kennis en vaardigheden voor bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs. Dat betekent onder andere: een nieuwe manier van opleiden.

Bekijk hier de reportage van nhnieuws.nl

Technische beroepen zijn aan het veranderen. De digitalisering in de maak- en onderhoudsindustrie, maar ook bij bijvoorbeeld windmolenparken, is in volle gang. Dat heeft ook consequenties voor de gevraagde kennis en vaardigheden voor bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs. 

Dat betekent onder andere: een nieuwe manier van opleiden. Op het Nova College in Beverwijk wordt nu bijvoorbeeld veel meer ingezet op ICT en data-analyse. Onderhoud bij fabrieken of windmolens gaat in de toekomst met sensoren.

“We noemen het ‘smart maintenance’. Het houdt eigenlijk in dat we voorspellend onderhoud plegen.  Het is onderdeel van de vierde industriële revolutie die momenteel aan de gang is,” legt Edward Strauss uit, programmamanager Smart Maintenance.

“Het is belangrijk dat we dit in het onderwijs verwerken, om onze studenten op te leiden voor de beroepen van de toekomst.” Dankzij subsidies van onder andere de provincie Noord-Holland kan het proces van het implementeren van smart maintenance bij opleidingen nu worden versneld.

Op de Tata Steel Academy kunnen studenten proeven doen in de proeffabriek, het zogeheten fieldlab. “Alles is steeds meer aan het automatiseren, we werken steeds meer met schermen en steeds minder met moersleutels”, vertelt student Mitchel Kries. “Het is geweldig om zo met de toekomst bezig te kunnen zijn.”

Techport is een netwerk in de Metropoolregio Amsterdam, met de IJmond als kern, van meer dan 60 scholen, bedrijven en overheden die zich bezighouden met die technische banen van de toekomst. De partijen werken samen, delen kennis en overleggen om de maak- en onderhoudsindustrie in de Metropoolregio Amsterdam klaar te maken voor de toekomst.

 

Weten wat bij uw situatie past?

Wilt u weten welke aanpak het beste past in uw situatie? Neem gerust contact met ons op. Bel 088 6000 200 of mail ons uw vraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kunnen we u helpen?

U kunt ons 24/7 bellen op 088 6000 200

Facta receptie