Skip to main content
De pagina wordt geladen...

Eigen wikkelarij, spoelenshop en VPI installatie

Vakmanschap om trots op te zijn

Eigen wikkelarij

Onze wikkelaars kunnen vakkundig en snel gewikkelde delen, zoals statoren en ankers, (her)wikkelen.

Eigen spoelenshop

Facta beschikt over een eigen spoelenshop, waar we kwalitatief hoogwaardige spoelen fabriceren. 

Eigen VPI installatie

Met onze Vacuüm Pressure Impregnation (VPI) installatie kunnen wij uw wikkelingen voorzien van duurzame epoxyhars.

Wikkelen, een ambachtelijk vak

Bij Facta beschikken we over een eigen wikkelarij met 14 ervaren wikkelaars. Wij koesteren dit ambachtelijke vak en geven deze passie door middel van werk-leertrajecten door aan de volgende generatie. Of het nu een hoogspanningselektromotor is voor een chemiefabriek op de Maasvlakte of een generator van een WKK installatie bij een tomatenteler; we voorzien ze vakkundig en snel van nieuwe wikkelingen. Omdat we niet afhankelijk zijn van derden, garanderen we kwaliteit en een korte doorlooptijd. En natuurlijk denken we met u mee en analyseren we waarom een bestaande wikkeling heeft gefaald. En hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

 • AC/DC motoren
 • Frequentie gestuurde elektromotoren
 • Permanent magneet (PM) motoren
 • Hoogspannings elektromotoren
 • Generatoren

Uniek in Nederland: Een eigen spoelenshop

Een eigen spoelenshop is uniek in Nederland. En de voordelen zijn enorm. Bij Facta kunnen we, als het moet, binnen 2 tot 3 weken de juiste spoelen fabriceren. Maar levertijd is niet het enige voordeel. Wij maken gebruik van hoogwaardige kwaliteit koper en isolatiemateriaal.

 • Ruim 45 jaar ervaring
 • Vormspoelen/soft coils tot 13,8 kV – 220°C
 • Partial Discharge (PD) meting

Vacuüm pressure impregnation

Na het wikkelen, kunt u ervoor kiezen het statorhuis en/of het roterende deel in onze eigen VPI tank te impregneren met een hoogwaardige epoxyhars. VPI staat voor Vacuüm Pressure Impregnation en wordt vooral toegepast op hoogspanning (frequentie gestuurde) elektromotoren en generatoren. Hiermee is uw equipment geschikt voor isolatieklasse H of C. Hoe dit proces te werk gaat? Door middel van vacuüm wordt alle luchtinsluiting uit het isolatiesysteem genomen. Vervolgens wordt de epoxyhars met druk door het isolatiesysteem aangebracht. Hierna wordt de equipment in een oven geplaatst om uit te harden.

 • Impregneerhars voor hoogspanningsspoelen tot 13,8 kV
 • Geschikt voor isolatieklasse H of C (180-220°C)

“Werken met de VPI tank is een specialistisch proces waarbij je de lucht uit de spoelen zuigt en deze tegelijkertijd opvult met hars. Zowel het VPI proces als het wikkelen is iets wat maar weinig bedrijven kunnen in Nederland. Echt een vak waar we trots op mogen zijn!”

Nucret Tuncay, meewerkend voorman Spijkenisse

Meer weten over onze wikkelarij, spoelenshop of VPI tank?

Neem gerust contact met ons op! Hoewel we op meerdere vestigingen wikkelen, bevinden de spoelenshop en VPI tank zich in Spijkenisse. Bel of mail ons gerust met vragen.

T: 088 6000 300
@: spijkenisse@facta.nl

Weten wat bij uw situatie past?

Wilt u weten welke aanpak het beste past in uw situatie? Neem gerust contact met ons op. Bel 088 6000 200 of mail ons uw vraag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kunnen we u helpen?

U kunt ons 24/7 bellen op 088 6000 200

Facta receptie